Noutăţi/Evenimente

Ce este Expertiza Tehnica si de ce este necesara pentru imobilul meu?

19 mar. 2021

ing. Marius Monda

Timp estimat de citire: 4 minute


Ce este Expertiza Tehnica si de ce este necesara pentru imobilul meu?

 

Odata ce am inceput sa mentionam tot mai des sintagma „Expertiza Tehnica” in articolele noastre, ne-am gandit ca ar fi util sa oferim cateva explicatii referitoare la ceea ce presupune o expertiza tehnica si de ce este importanta pentru constructiile deja existente sau in curs de executie.


Ce este expertizarea tehnica?

 

Potrivit legii HG 742/2018, expertizarea tehnica este acea activitate care inglobeaza, dupa caz, incercari, relevee, analize si evaluari, necesare determinarii starii tehnice a unei constructii existente sau nefinalizate, a modului in care au fost executate lucrarile de constructie sau a verificarii concordantei acestora cu reglementarile tehnice in vigoare, in vederea asigurarii cerintelor fundamentale aplicabile, prevazute de lege.

 

De ce este necesara expertizarea tehnica pentru o constructie?

 

Domeniul expertizarii tehnice este unul foarte vast, printre tipologiile cel mai des intalnite regasindu-se: evaluarea seismica, extinderea/etajarea (mansardarea constructiilor), evaluarea starii tehnice, obtinerea autorizatiei de construire, intrarea in legalitate a constructiilor, reabilitari termice, recompartimentarea spatiului interior sau verificarea sigurantei post hazard. Daca ar fi sa sintetizam sub o forma care sa descrie procesul intr-o manieră cat mai concisa, am putea spune ca, pentru orice interventie asupra unei constructi existente, este necesara expertizarea tehnica a acesteia. Exista, bineinteles, si unele exceptii, insa in aceasta categorie intra lucrarile de o anvergura scazuta, cum ar fi refacerea finisajelor, inlocuirea tamplariilor si alte lucrari de acest gen.

 

De ce tip de Expertiza Tehnica am nevoie?

 

Asa cum este mentionat mai sus, situatiile pentru care este necesara Expertiza Tehnica pot fi multiple. In acest material ne vom concentra pe primele 3 tipuri de Expertize Tehnice, cele mai des intalnite in cazul persoanelor fizice:

 

a.     evaluare stare tehnica;

b.     extindere/etajare (mansardare);

c.     schimbare de destinatie cu recompartimentari.

 

a.     Expertiza Tehnica de evaluare a starii tehnice a unei constructii existente

 

Ce se analizeaza in cadrul unei astfel de expertize?

 

Expertiza de evaluare a starii tehnice a unei constructii existente consta intr-un studiu de specialitate, prin care se analizeaza aspecte cheie referitoare la cladire, cum ar fi:

·       indeplinirea cerintelor de proiectare dupa reglementarile tehnice in vigoare;

·       masura in care proiectul a fost respectat in procesul de executie;

·       calitatea lucrarilor executate;

·       identificarea eventualelor neconformitati sau degradari ale cladirii, s.a.

 

b.     Expertiza tehnica de extindere/etajare (mansardare) a unei constructii existente

 

Ce se analizeaza in cadrul unei astfel de expertize?

 

Casele vechi au de regula dimensiuni reduse, astfel ca nu raspund asteptarilor noilor beneficiari. De aici provine dorinta cresterii spatiului de locuit, care se poate realiza sub forma unei extinderi in plan sau elevatie – etajare sau mansardare. O expertiza care are o astfel de tema, implica:

·       analizarea calitativa si cantitativa (prin calcul) a posibilitatii executarii lucrarilor propuse: spre exemplu, in cazul unei mansardari, se verifica daca fundatiile existente suporta incarcarile suplimentare sau necesita consolidari;

·       identificarea deficientelor cladirii existente si furnizarea solutilor de interventie, astfel incat constructia, in forma sa rezultata, sa fie in concordanta cu prevederile legislative in vigoare.  

 

c.     Expertiza Tehnica de schimbare de destinație cu recompartimentari, a unei cladiri sau a unei parti din aceasta

 

Ce se analizeaza in cadrul unei astfel de expertize?

 

Desi cele doua tipuri de lucrari (schimbarea de destinatie si recompartimentarile) pot constitui fiecare cate o tema de expertizare de sine statatoare, in numeroase cazuri, acestea se gasesc impreuna. In cadrul unei expertize care are o astfel de tema, se analizeaza:

·       implicatiile pe care lucrarile propuse le au asupra structurii existente si se furnizeaza solutii de interventie astfel incat, prin intreprinderea lor, sa nu fie afectat in mod negativ comportamentul structural al imobilului. Spre exemplu, pentru schimbarea de destinatie se poate lua in considerare cazul des intalnit cand, la parterul unui bloc cu subsol, un apartament este transformat intr-un centru comercial sau spatiu de depozitare. Acest caz implica o crestere semnificativs a incarcarilor fata de situatia proiectata si, deseori apare necesitatea consolidarii planşeului. In cazul lucrarilor de recompartimentare, expertiza determina dacă peretii propusi spre demolare au rol nestructural si pot fi indepartati, respectiv precizeaza modul de realizare a noilor pereti, astfel incat acestia sa aiba stabilitatea asigurata, iar planseele sa nu fie supraincarcate.

 

Care sunt rezultatele unor astfel de Expertize Tehnice?

 

Din rezultatele analizelor prezentate mai sus se determina siguranța pe care imobilul o ofera in exploatare, se identifica eventuale deficiente si se furnizeaza solutii de interventie, pentru ca, in final, constructia sa raspunda cerintelor legislatiei in vigoare.

 

Expertiza Tehnica – ajutor cheie in decizia de achizitionare a unei locuinte

 

O Expertiza Tehnica este foarte utila inaintea luarii deciziei de achizitionare a unei locuinte, fie ca vorbim despre o casa sau un apartament. Beneficiarul va sti cu exactitate care este gradul de siguranta pe care imobilul il oferă, ce lucrari de interventie vor fi necesare și anvergura acestora, precum si o estimare a costurilor. In cazuri extreme, va sti daca este dispus sa investeasca intr-un imobil care prezinta probleme tehnice, greu de identificat pentru o persoana care nu este specialista in domeniu. Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) a pregatit un material foarte util sub forma unei scurte liste de verificari inaintea cumpararii unei locuinte.

 

Concluzii


Pe langa cele prezentate, trebuie sa tinem cont de faptul ca exista mai multe situatii in care expertizarea tehnica este necesara. Astfel, inainte de achizitionarea unei locuinte sau demararea unor lucrari de orice natura la o constructie existenta, este necesara opinia unui specialist in domeniu, materializata in cadrul unei Expertize Tehnice. Astfel, beneficiarul va avea toate datele necesare pentru realizarea proiectului in conditii optime si de siguranta structurala. 

Contactează-ne direct pe WhatsApp!