Noutăţi/Evenimente

Evaluarea seismica a constructiilor existente – Ce inseamna, de ce este importanta si cum poate contribui in a salva vieti?

23 apr. 2021

ing. Anna Karina Mureșan

Timp estimat de citire: 3 minute

 

Evaluarea seismica a constructiilor existente – Ce inseamna, de ce este importanta si cum poate contribui in a salva vieti?

 

Conform codului de proiectare seismica P100-3/2019, evaluarea seismica a constructiilor existente consta dintr-un ansamblu de operatii pe baza carora se stabileste vulnerabilitatea seismica a acestora. Evaluarea seismica este obligatorie pentru marea majoritate a constructiilor care urmeaza sa fie expertizate.  

 

Pentru constructiile in cazul carora seismul reprezinta principalul risc, evaluarea seismica este primul pas in minimizarea impactului unui viitor cutremur in ceea ce priveste pierderile omenesti si de materiale. Altfel spus, evaluarea seismica ofera informatii valoroase despre siguranta pe care constructia o poate oferi in eventualitatea unui viitor cutremur si ofera solutii tehnice pentru imbunatatirea performantei seismice a acesteia.

 

Ce presupune evaluarea seismica a constructiilor existente? Cine o face?

 

Evaluarea seismica a unei constructii implica urmatoarele categorii de activitati:

 • Colectarea informatiilor despre cladire;
 • Stabilirea cerintelor fundamentale ale cladirii, a starilor limita asociate si a cerintelor seismice;
 • Stabilirea metodologiei de evaluare;
 • Evaluarea propriu-zisa a cladirii.


Operatiile care alcatuiesc procesul de evaluare se pot grupa in doua categorii:


 • Evaluarea calitativa: evaluare pe baza unor proprietati care sunt observate si care nu pot fi in general masurate, bazata pe judecata inginereasca;
 • Evaluarea cantitativa: evaluare prin metode de calcul ingineresti care conduce la rezultate numerice cu unitati de masura. 


Evaluarea seismica se finalizeaza prin incadrarea cladirii intr-o clasa de risc seismic si stabilirea necesitatii lucrarilor de interventie si a anvergurii acestora.


Activitatea desfasurata pentru evaluarea cladirii, rezultatele examinarii si studiilor efectuate in vederea evaluarii, concluziile referitoare la siguranta seismica a cladirii, necesitatea lucrarilor de interventie si, dupa caz, natura si proportiile acestor lucrari, sunt prezentate in raportul de evaluare seismica a constructiei, parte a Expertizei Tehnice.


Evaluarea seismica se face de catre un inginer evaluator cu competentele si experienta necesare pentru tipul de cladire evaluata.


Care sunt metodologiile de evaluare seismica?

 

Stabilirea metodologiei de evaluare seismica se face in corelare cu informatiile disponibile despre cladire si starile limita asociate. Codul de proiectare seismica P100-3/2019 prevede trei metodologii de evaluare, diferite din punct de vedere al complexitatii:

 • Metodologia de nivel 1, de complexitate scazuta;
 • Metodologia de nivel 2, de complexitate medie;
 • Metodologia de nivel 3, de complexitate ridicata. 

Care sunt clasele de risc seismic?


Clasa de risc seismic este un indicator sintetic al susceptibilitatii de avariere seismica a unei cladiri existente la actiunea cutremurului de proiectare, corespunzator starii limita ultime.


Conform codului de proiectare seismica P100-3/2019, se definesc patru clase de risc seismic:

 • Clasa de risc seismic RsI, din care fac parte cladirile cu susceptibilitate de prabusire, totala sau partiala, la actiunea cutremurului de proiectare corespunzator Starii Limita Ultime;
 • Clasa de risc seismic RsII, din care fac parte cladirile susceptibile de avariere majora la actiunea cutremurului de proiectare corespunzator Starii Limita Ultime, care pune in pericol siguranta utilizatorilor, dar la care prabusirea totala sau partiala este putin probabila;
 • Clasa de risc seismic RsIII, din care fac parte cladirile susceptibile de avariere moderata la actiunea cutremurului de proiectare corespunzator Starii Limita Ultime, care poate pune in pericol siguranta utilizatorilor;
 • Clasa de risc seismic RsIV, din care fac parte cladirile la care raspunsul seismic asteptat sub efectul cutremurului de proiectare, corespunzator Starii Limita Ultime, este similar celui asteptat pentru cladirile proiectate pe baza reglementarilor tehnice in vigoare.


Cand sunt necesare lucrari de interventie?

 

Conform prevederilor, necesitatea lucrarilor de interventie se stabileste astfel:

 • Daca in urma evaluarii seismice o cladire a fost incadrata in clasa de risc seismic RsI sau RsII, sunt necesare lucrari de interventie. In acest caz, tipul si anvergura lucrarilor de interventie se stabilesc astfel incat, dupa efectuarea acestora, cladirea sa poata fi incadrata cel putin in clasa de risc seismic RsIII;
 • Daca in urma evaluarii seismice o cladire a fost incadrata in clasa de risc seismic RsIII sau RsIV, necesitatea lucrarilor de interventie pentru remedierea deficientelor constatate se stabileste de catre expert, in acord si cu solicitarile beneficiarului;
 • In cazul cladirilor apartinand integral domeniului public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, la care lucrarile de interventie sunt insotite de lucrari de reparatii capitale, tipul si anvergura lucrarilor de interventie se stabilesc astfel incat, dupa efectuarea acestora, cladirea sa poata fi incadrata in clasa de risc seismic RsIV.


Concluzii


Comportamentul preventiv si identificarea riscurilor la care un viitor cutremur semnificativ ar expune constructia in care ne desfasuram activitatea de zi cu zi este foarte important. Astfel, prin evaluarea seismica a constructiilor existente se poate actiona asupra cauzei, inainte de a reactiona la efect.

Contactează-ne direct pe WhatsApp!