Noutăţi/Evenimente

Evoluția activităților de investigare și analiză în expertizarea tehnică a construcțiilor: de la tradițional la digital

15 nov. 2023

ing. Ioana Groza

Introducere

Industria construcțiilor a cunoscut o schimbare accentuată în ultimele decenii, datorată în mare parte avansului tehnologic. În cadrul acestei evoluții, modul de investigare și tehnologiile de investigare pentru expertizarea tehnică în construcții au trecut de la metodele tradiționale la soluții digitale, transformând complet modul în care sunt realizate și evaluate proiectele de construcție și construcțiile existente. Tehnologiile digitale oferă o perspectivă mai clară și mai cuprinzătoare în procesul de analiză a unei construcții.

Investigarea tradițională

În trecut, expertizare tehnică în construcții se baza în principal pe experiența umană și pe metodele tradiționale de evaluare. Inginerii și experții în construcții depindeau de cunoștințele lor acumulate în decursul anilor pentru a identifica problemele, a evalua riscurile și a furniza soluții. Investigațiile se bazau adesea în mod special pe observații vizuale și măsurători manuale.

Într-o lume a construcțiilor digitale, în care tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important, expertizarea tehnică periodică a construcțiilor este cheia pentru asigurarea rezistenței în timp a acestora. Abordarea detaliată a problemelor, realizarea de teste nedistructive în teren cuplate cu metode avansate de calcul pot face diferența în transformarea mediului construit și adaptarea acestuia la cerințele și standardelor actuale.

Abordarea digitală

Utilizarea tehnologiilor digitale, cum ar fi scanarea 3D, imagistica avansată, testarea nedistructivă, modelarea 3D și programele de calcul avansat, revoluționează modul de investigare, analiză și expertizare al construcțiilor existente. Astăzi, prin utilizarea unor instrumente avansate, echipamente și soluții digitale de analiză disponibile, se pot  furniza servicii de expertizare tehnică la cel mai înalt nivel.

Beneficiile utilizării instrumentelor digitale în activiatea de expertizare tehnică:

Precizie: Utilizarea tehnologiilor digitale de investigare în teren permite obținerea de măsurători extrem de precise și date complexe, eliminând erorile umane și asigurând calitatea datelor.

Eficiență: Utilizarea instrumentelor digitale reduce semnificativ timpul necesar pentru analiză, permițând astfel o rezolvare mai rapidă a problemelor și o finalizare eficientă a proiectelor.

Digitalizarea cărții tehnice: Documentarea detaliată și la zi a proiectelor investigate permite refacerea în multe situații a cărtii tehnice a construcției investigate și resetează o bază de date foarte importantă pentru viitoare investigații sau analize.

Sustenabilitate: Utilizarea resurselor digitale permite o gestionare eficientă a resurselor precum și posibilitatea de a optimiza rezultatele facilitând furnizarea de soluții optime din punct de vedere tehnico-economic.

Concluzii

Evoluția tehnologiilor de investigare și calcul pentru construcțiile existente a transformat activitatea de analiză și expertizare tehnică în construcții. Trecerea de la tradițional la digital a adus cu sine avantaje semnificative, dar și provocări importante. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că domeniul construcțiilor va continua să se transforme pe măsură ce tehnologia avansează. La Expert Proiect suntem dedicați să evoluăm, să învățăm și să fim la zi cu cele mai noi tehnologii și inovații din domeniul construcțiilor având ca scop contribuirea prin serviciile de expertizare tehnică la transformarea mediului construit din România. Având la îndemână instrumente de analiză și investigare de ultimă generație suntem bucuroși să contribuim la modelarea unui viitor durabil în industria construcțiilor. 

Contactează-ne direct pe WhatsApp!